Automatiniai kavos aparatai: kaip išspausti maksimumą
Automatiniai kavos aparatai gali paruošti gerus kavos gėrimus – nuo espreso iki kapučino – vieno mygtuko paspaudimu. Tačiau, kad iš savo automatinio kavos aparato išspaustumėte geriausia, kas įmanoma, jį būtina tinkamai sureguliuoti. Tai nėra sudėtinga, tačiau pareikalaus šiek tiek jūsų laiko. Vieną kartą sureguliavę ir viską užprogramavę, vėliau kiekvieną kartą galėsite mėgautis puikiais kavos gėrimais.
Pupelių sumalimas
Automatiniai kavos aparatai kaskart šviežiai sumala tik kavos gėrimui reikiamą pupelių kiekį. Malimui galioja tokios pačios taisyklės, kaip ir ruošiant espresą profesionaliu kavos aparatu, todėl tinkamai sureguliuoti kavos aparato malūną yra labai svarbu. Reguliuodami malimą turite atrasti tokį rupumą, kuris leistų kavos aparatui paruošti espresą iš kavos pupelių išgaunant optimalų skonį.
Vieni kavos aparatai turi daugiau malimo nustatymų, kiti mažiau, tačiau visada pradėkite nuo paties mažiausio rupumo nustatymo. Tuomet pagaminkite kelis espresus. Pirmojo espreso nevertinkite, nes girnos dar bus neišsivaliusios nuo paskutinį kartą malant kavą likusių pupelių likučių ir neatspindės faktinio malimo nustatymo. Jeigu, pakeitus malimo nustatymą, kavos aparatas iš viso negali paruošti espreso arba kava tik laša, pastambinkite malimo rupumą viena padala ir vėl pagaminkite kelis espresus. Kai espresas tekės lėtai ir tolygiai, o jo konsistencija bus tiršta, galite būti tikri, kad rupumas sureguliuotas tinkamai.
Kavos dozė
Automatiniai kavos aparatai leidžia pasirinkti, kiek kavos pupelių turi būti sumalta vienam kavos gėrimui. Dažniausiai šis parametras apibūdinamas kaip stiprumas (strength) arba aromatas (aroma). Pavyzdžiui, Gaggia kavos aparatai dažniausiai turi tris stiprumo lygius, vadinamus Aroma, ir kavos kiekis kinta nuo 7 iki 10,5 gramo. Visada kavos aparate nustatykite maksimalų stiprumą. Gal tai gali pasirodyti neekonomiška, tačiau tik šis nustatymas užtikrina, kad jūsų kava būtų kiek įmanoma tvirtesnio kūno ir sodresnio skonio. Jei naudosite mažą kavos pupelių kiekį, espresas bus gana vandeningas ir silpnas. Būtent dėl skystos espreso konsistencijos automatiniai kavos aparatai kartais susilaukia espreso mylėtojų priekaištų.
Vandens kiekis
Automatiniuose kavos aparatuose gėrimo tūris dažniausiai vadinamas ilgiu (length). Šis terminas reiškia laiko tarpą, kurį bus plikoma kava, t. y. vandens tekėjimo per sumaltą kavą trukmė. Standartinis espresas turėtų būti maždaug 30 ml tūrio. Atsižvelgiant į naudojamą kavos aparatą, espresui ar kitam kavos gėrimui naudojamo vandens kiekį galėsite nustatyti milimetrų tikslumu arba pasirinkdami vieną iš galimų vandens kiekio nustatymų.
Jeigu mėgstate juodą kavą ir jos darotės daug (pavyzdžiui, apie 150 ml), geresnį skonį užtikrins viengubas arba dvigubas espresas, praskiestas karštu vandeniu. Jeigu per vieną kavos dozę tiesiog perleisite daug vandens, gėrimas nebus aukščiausios kokybės. Kodėl? Nes iš tam tikro maltos kavos kiekio galima pagaminti tik ribotą gero espreso kiekį. Esant per ilgai ekstrakcijai iš kavos pradedami išgauti nepageidaujami skoniai, kurie dažniausiai pasireiškia kartumu.
Taigi, jei turite automatinį kavos aparatą, bet nesate visiškai patenkinti gėrimų kokybe, pirmiausia pamėginkite jį tinkamai sureguliuoti. Nustatę tinkamą malimo rupumą, kavos dozę ir vandens kiekį, būsite tikri, kad jūsų automatinis kavos aparatas pagamina geriausią kavą, kokią tik gali. Jei aparatą tinkamai sureguliavus kava vis tiek išeina tik vidutinė, gali būti, kad jūsų kavos pupelės jau išsivadėjusios (reikėtų naudoti pupeles, skrudintas mažiau nei prieš mėnesį). Jei padėties nepagerina net ir šviežiai skrudinta kava, panašu, kad automatinis kavos aparatas nebeatitinka jūsų poreikių. Sveikiname, pribrendote pusiau automatiniam kavos aparatui!
Pasidalykite savo nuomone
Komentarų nėra
Pingbacks
Komentuoti