Espresso aparato su vienu boileriu, HX boileriu ir dviem boileriais palyginimas
Nuėmę tradicinio espresso aparato gaubtą viduje rasime vieną arba du boilerius. Tai gali būti vienas paprastas boileris, HX boileris (su šilumokaičiu) arba du skirtingo dydžio boileriai (vienas espresui, kitas garui). Nuo boilerio konfigūracijos priklausys ne tik espresso aparato veikimas, bet ir jo tinkamumas vienoje ar kitoje situacijoje. Toliau glaustai aptarsim aparatų su skirtingais boileriais skirtumus ir patarsime, kurio tipo aparatas galėtų jums tikti.
Vienas boileris
Pradėkime nuo paprasčiausio varianto – espresso aparato su vienu boileriu. Šiai grupei priklauso tokie aparatai kaip Gaggia Classic, Rancilio Silvia, Bezzera Unica PID ir t. t. Tokiuose aparatuose boileris dažniausiai būna pagamintas iš vario arba nerūdijančio plieno ir palyginti mažo tūrio (0,2–0,5 litro). Aparatui įkaitus, boileryje nusistovi pastovi temperatūra (90–95 °C). Jeigu aparatas turi PID temperatūros valdiklį, juo galima nustatyti ir palaikyti tikslią norimą temperatūrą, o tai užtikrina geresnį temperatūros stabilumą.
Kai tokiu aparatu gaminamas espresas, vanduo imamas tiesiogiai iš boilerio. Jei ruošiamas tik vienas espresas, paprastai vandens temperatūra būna stabili. Tačiau jei norėsite pavaišinti svečius ar šeimą, paeiliui pagaminti kelis vienodai kokybiškus espresus vargu ar pavyks. Tiesiog vanduo boileryje taip greitai nepasieks reikiamos temperatūros. Beje, jei pasiruošę espresą, norėsite išplakti pieno, turėsite perjungti garo režimą ir šiek tiek palaukti (kai kuriuose aparatuose per garo vamzdelį dar reikės išleisti šiek tiek vandens), kol boileryje bus pasiekta garo temperatūra. Išplakę pieną turėsite išjungti garo funkciją ir vėl palaukti, kol aparatas atvės iki espresui ruošti tinkamos temperatūros.
Privalumai:
- Trumpas vandens įšilimo laikas (viso aparato įkaitimo trukmė priklausys nuo aparate sumontuotos grupės).
- Modeliuose su PID valdikliu galima nustatyti ir palaikyti tikslią vandens temperatūrą.
- Palyginti maža kaina.
- Prieš gaminant espresą daugeliu atvejų nereikia nuleisti vandens (vanduo neperkaitinamas).
Trūkumai:
- Vanduo imamas tiesiogiai iš boilerio, todėl gali būti nešviežias ir daug kartų pakartotinai pakaitintas.
- Mažesnis vandens temperatūros stabilumas (ypač paeiliui gaminant kelis espresus arba prireikus išsiplakti pieno).
- Kad, paruošus espresą, būtų galima plakti pieną, reikia palaukti, kol boileryje vanduo bus pašildytas iki garo temperatūros.
- Espresso aparato su mažu boileriu garas gali būti drėgnas ir žemo slėgio.
HX boileris
Tarp namų baristų populiariausi yra aparatai su boileryje įmontuotu šilumokaičiu (HX boileriu), pavyzdžiui, Nuova Simonelli Oscar II, Rocket Espresso Appartamento, Profitec Pro 500 ir t. t. Šio tipo espresso aparato boileris (varinis arba nerūdijančio plieno) užpildytas vandeniu maždaug du trečdalius. Vanduo jame įkaista iki 120–125 °C. Garas ir karštas vanduo tiekiami iš šio boilerio, o vanduo espresui ruošti imamas tiesiai iš vandens talpos. Taigi šviežias vanduo prateka per boilerio viduje įtaisytą šilumokaitį (vamzdelį), kuriame akimirksniu pašyla iki espresui reikiamos temperatūros.
HX aparatuose boilerio temperatūrą reguliuoja ir palaiko slėgio reguliatorius arba PID valdiklis. Pirmu atveju temperatūra priklauso nuo nustatyto slėgio – kuo didesnis slėgis, tuo vandens temperatūra boileryje aukštesnė. Antru atveju tolygią ir tikslią boilerio temperatūrą palaiko temperatūros valdiklis. Nei slėgio reguliatorius, nei PID valdiklis tiesiogiai nereguliuoja espresui ruošti skirto vandens temperatūros; ji priklauso nuo boilerio vandens temperatūros. Kuo boilerio temperatūra arba slėgis didesnis, tuo espresso temperatūra irgi bus aukštesnė. Ir atvirkščiai, kuo boilerio temperatūra arba slėgis mažesnis, tuo ir espresso temperatūra bus žemesnė.
Labai svarbu nepamiršti, kad pagaminus espresą, šilumokaityje visada lieka vandens ir, jeigu aparatas stovi įjungtas, jo temperatūra gana greitai susilygins su boilerio vandens temperatūra, t. y. įkais iki 120–125 °C. Todėl, prieš gaminant kitą espresą, būtina nuleisti perkaitintą vandenį. Atsižvelgiant į aparato gamintoją ir konkretų modelį, vandens nuleidimas turėtų trukti 3–7 sekundes.
Privalumai:
- Vienu metu galima ruošti espresą ir plakti pieną.
- Sausas, aukšto slėgio garas.
- Išmokus gerai naudotis konkrečiu espresso aparatu, užtikrinamas labai aukštas šiluminis stabilumas ir proceso pakartojamumas.
- Espresui ruošti naudojamas vanduo imamas tiesiai iš vandens talpos, todėl yra šviežesnis ir gali suteikti geresnį skonį kavos puodelyje.
- Greitas temperatūros atsistatymas, todėl namų sąlygomis galima ruošti vieną espresą po kito ar plakti pieną praktiškai be pertraukų.
Trūkumai:
- Jautresnis espreso ruošimo technikos klaidoms, reikalauja daugiau įgūdžių.
- Aparatuose su tradiciniu slėgio reguliatoriumi gali būti sudėtingiau sureguliuoti tikslią norimą espreso temperatūrą.
Du boileriai
Trečio tipo espresso aparatuose naudojami du boileriai – viename palaikoma espresui ruošti reikiama temperatūra (šis boileris mažesnis – 0,5–0,75 l tūrio), kitame (paprastai apie 1,5 litro tūrio) vanduo kaitinamas iki garo temperatūros. Į šią kategoriją patenka tokie aparatai kaip Rocket Espresso R58 ar Profitec Pro 700. Abiejų boilerių temperatūra valdoma atskirai, dažniausiai naudojant PID valdiklius, todėl užtikrinamas maksimalus tikslumas ir šiluminis stabilumas. Nors espresso aparato su dviem boileriais valdymas paprasčiausias, jo konstrukcija sudėtingesnė ir pats aparatas kainuoja gerokai daugiau. Be to, jis nėra ekonomiškas naudoti namų sąlygomis, jei per dieną išgeriami vos keli puodeliai kavos.
Privalumai:
- Puikus garas ir temperatūros stabilumas, lengvas bei tikslus abiejų boilerių temperatūros valdymas, ypač jei aparate sumontuoti PID valdikliai.
- Dažniausiai nereikia nuleisti karšto vandens, nes jis neperkaitinamas.
- Jei pieno plakti nereikia, dažniausiai galima išjungti garo boilerį ir taip taupyti elektros energiją.
Trūkumai:
- Espresso aparato su dviem boileriais kaina yra aukščiausia.
- Vanduo espresui imamas iš boilerio. Jei aparatas naudojamas mažai, tas pats vanduo kaitinamas daug kartų ir tampa „negyvas“.
Apibendrinimas
Visų trijų tipų aparatai turi pliusų ir minusų, bet kalbant labai apibendrintai, aparatai su vienu boileriu labiausiai tinka gryno espreso mėgėjams, kurie praktiškai negeria kavos su pienu. Jei šeimoje yra ir kapučino mėgėjų arba vienu metu reikia paruošti kavos keliems žmonėms, labiausiai tiks espresso aparatas su HX boileriu arba dviem boileriais. HX aparatas bus pigesnis, bet dviejų boilerių aparatu naudotis lengviau. Iš kitos pusės, jis yra brangiausias ir užima daugiausia vietos.
Pasidalykite savo nuomone
Komentarų nėra
Pingbacks
Trackbacks
Komentuoti