Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 9972

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 9980

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 9985

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 9991

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10001

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10006

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10033

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10040

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10070

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10077
Pusiau automatiniai kavos aparatai: kai norisi visiškos kontrolės | Artizanai Pusiau automatiniai kavos aparatai: kai norisi visiškos kontrolės | Artizanai

Pusiau automatiniai kavos aparatai Nuova Simonelli Oscar II

Pusiau automatiniai kavos aparatai: kai norisi visiškos kontrolės

Tobulas espresas – meno ir mokslo derinys, kurį sujungia technologijos ir įgudusi žmogaus ranka. Technologijoms atstovauja pusiau automatiniai kavos aparatai ir jų svarbiausi komponentai – vandens siurblys, boileris, kavos grupė ir filtro laikiklis. Kai kalba pasisuka apie tai, kas yra kavos filtre, prasideda menas. Priešingai nei su visiškai automatiniu, gamindami espresą su pusiau automatinu kavos aparatu už viską atsakingi esate jūs. Ir nieko nuostabaus, jei vienas puodelis espreso išeis tik labai vidutinis, o kiti keli bus nuostabūs. Tai yra dalis pusiau automatinio kavos aparato suteikiamo malonumo – jūs nuolatos tobulinate espreso ar kapučino ruošimo techniką. Be to, tik šviežiai maldami kavą galite mėgautis itin kvapniu ir įtraukiančiu espreso ruošimo ritualu.

Daugelis pusiau automatinių kavos aparatų yra panašios konstrukcijos, tačiau vieni jų skirti naudoti namuose, o kiti tinka ir namams, ir neintensyviam komerciniam naudojimui. Labiausiai jie skiriasi dydžiu ir gamyboje naudojamomis medžiagomis.

Buitiniai pusiau automatiniai kavos aparatai
Pirmą pusiau automatinį kavos aparatą sukūrė Gaggia 1948 m., kuris greitai prigijo restoranuose ir baruose. Kadangi espreso aparatų poreikis augo ir namuose, 1952 m. Gaggia sukūrė buitinį espreso aparatą Gaggia Gilda. Konstrukcija šis aparatas labai priminė profesionalų espreso aparatą, tačiau jame buvo naudojama mažesnio skersmens grupė ir kavos filtro laikiklis. Ši tendencija išliko iki šių dienų. Buitiniai kavos aparatai turi mažesnius kavos filtro laikiklius, be to, juose dažniausiai naudojami slėginiai filtrai. Šie specialios konstrukcijos filtrai neleidžia iš jų ištekėti vandeniui, kol juose nesukuriamas tam tikras slėgis. Dėl šios priežasties kavos aparatas su slėginiu filtru geriau toleruoja pupelių sumalimo ir kavos suspaudimo klaidas bei yra „atlaidesnis“ iš anksto sumaltai kavai. Paprastai kalbant, net iš kiek išsivadėjusios ar iš anksto sumaltos kavos galima pagaminti gražiai atrodantį ir pakenčiamo skonio espresą.

Buitiniai pusiau automatiniai kavos aparatai komplektuojami su slėginiais filtrais
53 mm skersmens slėginis filtro laikiklis.

Profesionalūs pusiau automatiniai kavos aparatai
Profesionalūs pusiau automatiniai kavos aparatai skiriasi nuo buitinių savo dydžiu, medžiagomis (praktiškai visur metalas), boilerio konstrukcija ir talpa, kavos filtro laikiklio skersmeniu bei tipu. Šiuose kavos aparatuose naudojami 1,5–2,5 litro boileriai su viduje įtaisytu šilumokaičiu ir 58 mm skersmens beslėgiai filtro laikikliai. Kitokia filtro konstrukcija lemia tai, kad jie yra labai jautrūs kavos pupelių sumalimo rupumui, maltos kavos paskirstymui, suspaudimo jėgai ir kavos šviežumui. HX tipo (boileris su šilumokaičiu) pusiau automatiniu kavos aparatu vienu metu galima ruošti espresą ir plakti pieną. Buitiniais pusiau automatiniais kavos aparatais to padaryti neįmanoma. Iš pradžių paruošiamas espresas, tuomet reikia palaukti (apie 1 minutę), kol boileris įkais iki garui generuoti reikiamos temperatūros. Žalvariniai filtro laikikliai užtikrina tolygią temperatūrą, kuri yra būtina kokybiškam espresui paruošti.

Profesionalūs pusiau automatiniai kavos aparatai pagaminti daugiausia iš metalo.
HX tipo kavos aparato vidus: didelis boileris su šilumokaičiu ir patvarūs metaliniai komponentai.

Profesionalūs pusiau automatiniai kavos aparatai nuo buitinių skiriasi ne tik dydžiu ir svoriu, bet ir įšilimo trukme. Standartiškai maži namams skirti pusiau automatiniai aparatai įšyla iki reikiamos temperatūros per kelias minutes, o profesionalūs – per 20–40 minučių. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kavos aparato įšilimas skaičiuojamas ne iki momento, kai vanduo boileryje pasiekia reikiamą temperatūrą, bet iki momento, kai įšyla ir išoriniai komponentai – grupė ir filtro laikiklis.

Kavos malūnas
Pusiau automatinis kavos aparatas neįsivaizduojamas be kavos malūno. Tik kokybiška girninė kavamalė gali sumalti pupeles espresui reikiamu rupumu ir itin tolygiai. Tai yra puikaus espreso pagrindas. Kavos malūnas jums suteiks galimybę ieškoti konkrečioms pupelėms tinkamiausio malimo rupumo, leidžiančio kavos puodelyje atsiskleisti geriausiam skoniui, ir džiaugtis šviežiai sumaltos kavos aromatais. Beje, espresui tinkamų kavamalių kainos prasideda nuo 180 ir kyla iki kelių tūkstančių eurų. Išsirinkę netinkamą kavos malūną negalėsite pasigaminti puikaus espreso, todėl taip ir nepajusite pusiau automatinio kavos aparato pranašumų.

Pusiau automatiniai kavos aparatai neįsivaizduojami be kavos malūno.
Be espresui pritaikyto kavos malūno su girnomis nepavyks pasigaminti gero espreso.

Valymas ir priežiūra
Kad jūsų pusiau automatinis kavos aparatas galėtų ruošti puikius espresus, jį reikia tinkamai prižiūrėti ir valyti. Kaskart pasiruošę kavos, iš karto iš kavos filtro išmeskite kavos tirščius, o patį filtrą praplaukite vandeniu (iš čiaupo arba kavos aparato). Labai svarbu nepamiršti po kiekvieno kavos ruošimo praplauti ir grupę. Tą padarysite tiesiog paspausdami espreso ruošimo mygtuką ir sekundę ar dvi leisdami laisvai tekėti vandeniui (be įstatyto kavos filtro), kad nuo grupės sietelio būtų nuplauti likę kavos tirščių likučiai. Taip būsite tikri, kad kitą kartą gaminamas espresas bus kokybiškas, o aparatas išliks švarus.

Pusiau automatiniai kavos aparatai neturi indikatorių, įspėjančių apie pilną vandens surinkimo talpą, todėl, atsižvelgiant į kavos aparato naudojimo intensyvumą, ją reikėtų reguliariai ištuštinti ir praplauti po tekančiu vandeniu. Po kiekvieno naudojimo reikia nuvalyti ir garo vamzdelį. Vos tik išsiplakę pieno, iš karto drėgna šluoste nuvalykite garo vamzdelį ir trumpai jį prapūskite garu, kad iš antgalio būtų pašalinti pieno likučiai. Jei garo vamzdelio nenuvalysite iš karto, pienas prie jo pridžius ir paskui jį pašalinti bus sunkiau.

Pusiau automatiniai kavos aparatai labiausiai bijo kieto vandens
Nukalkinimas užima šiek tiek laiko, bet tai būtina daryti reguliariai.

Pusiau automatinį kavos aparatą reikia valyti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Būtina reguliariai atlikti atbulinį praplovimą, kad iš grupės ir trieigio vožtuvo būtų pašalinti kavos aliejai ir kavos tirščių likučiai. Buitinius pusiau automatinius kavos aparatus reikia valyti vadovaujantis gamintojo instrukcijomis (jei trieigio vožtuvo nėra, atbulinio praplovimo daryti negalima). Nukalkinimas būtinas visiems kavos aparatams dėl vandenyje ištirpusių mineralų. Ne išimtis yra ir pusiau automatiniai kavos aparatai. Paprastai kavos aparatą rekomenduojama nukalkinti kas 3–4 mėnesius, tačiau visada būtina atsižvelgti į vandens kietumą ir kavos aparato naudojimo intensyvumą.

Taigi, pusiau automatinis kavos aparatas reikalauja tam tikrų įgūdžių ir priežiūros, tačiau įdėtos pastangos sugrįžta su kaupu. Jis leidžia mėgautis įtraukiančiu espreso ruošimo ritualu, maloniais šviežiai maltos kavos aromatais ir tobulais espresais ar gėrimais su pienu. Jei manote, kad toks kavos ruošimo būdas ne jums, neturite laiko ar noro pats susimalti kavos pupeles, jas suspausti ir pasiruošti espresą, ko gero, jums labiau tiktų visiškai automatinis kavos aparatas. Šio tipo kavos aparatai plačiau aptarti čia.




Dalytis šiuo įrašu





Sekite mus per Facebook'ą