Kavos laikymas: ką daryti, kad kava kuo ilgiau išliktų šviežia?
Kad kava kuo ilgiau išliktų skani ir aromatinga, labai svarbus yra kavos laikymas. Idealiomis sąlygomis reikėtų pirkti tik šviežiai paskrudintą kavą ir tik tiek, kiek išgeriate per vieną ar dvi savaites. Tačiau praktiškai tai įgyvendinti ganėtinai sunku, todėl įsigytą šviežią kavą (pupelėmis arba maltą) svarbiausia saugoti nuo keturių jos kokybei ypač kenkiančių veiksnių: oro, drėgmės, karščio ir šviesos.
Oras. Atidarę kavos pakuotę (jei ji neturi sandaraus styginio užsegimo), pupeles arba maltą kavą perpilkite į sandarų indą. Pasirūpinkite, kad inde būtų kuo mažiau oro, t. y. tarpas tarp kavos ir indo viršaus turi būti kiek įmanoma mažesnis.
Drėgmė. Kavą būtina laikyti sausoje vietoje, nes drėgmė ir netinkamas kavos laikymas pagreitina kavos senėjimo procesą. Drėgmės paveikta kava gali tapti nemaloniai rūgšti arba įgauti pašalinių skonių ir aromatų. Dėl laikymo šaldytuve arba šaldiklyje vieningos nuomonės nėra, tačiau mes nerekomenduojame kavos laikyti nei šaldiklyje, nei šaldytuve. Mažesnė blogybė iš dviejų yra šaldiklis ir, jei visgi norite pupeles jame laikyti, kartą atitirpinę, jų daugiau nebeužšaldykite. Užtenka vos kelių užšaldymo-atitirpinimo kartų ir kavos pupelės prisigers drėgmės. Na o šaldytuvui sakome griežtą ne. Šaldytuve ant kavos pupelių kondensuojasi vanduo, kuris į pupelių paviršių išstumia aromatinius aliejus, todėl kava sensta dar greičiau. Kavos pupelių struktūra yra minkšta ir porėta, todėl jos gerai sugeria kvapus. Jei šaldytuve yra svogūnų, česnakų, žuvies, mėsos, juos galite jausti ir savo kavos puodelyje…
Karštis. Nors kavos nerekomenduojame laikyti šaldiklyje ar šaldytuve, ją vis tiek būtina laikyti vėsiai. Dėl aukštos temperatūros kava kur kas greičiau neteks daugybės savo malonių aromatų. Ideali temperatūra kavai laikyti – 12–15 °C, tačiau jei kavą laikote virtuvės spintelėje ar tiesiog ant darbastalio, įsitikinkite, kad kavos nepasiekia saulės spinduliai ar nuo viryklės, orkaitės ar kitos virtuvės įrangos kylanti šiluma (gaminant valgį spintelė virš viryklės stipriai įšyla).
Šviesa. Stiklainyje arba kitame stikliniame inde laikomos kavos pupelės atrodo išties gražiai! Deja, šviesa yra dar vienas šviežios kavos priešas. Nepermatomas indas šiam tikslui tinka geriau. Visgi, jei kavos laikymas stikliniame inde jums priimtinesnis, jį būtinai padėkite į spintelę ar kitą tamsią vietą.
Taigi, kad ilgiau galėtumėte mėgautis nuostabiais savo mėgstamos kavos skoniais ir aromatais, ją laikykite sandariame inde, vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje.
Pasidalykite savo nuomone
Komentarų nėra
Komentuoti