Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 9972

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 9980

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 9985

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 9991

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10001

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10006

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10033

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10040

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10070

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/patyremeis/domains/artizanai.lt/public_html/wp-content/themes/plutotheme/theme/plugin/advanced-customizer/less/less_php/Less.php on line 10077
Ką gali ir ko negali automatiniai kavos aparatai | Artizanai Ką gali ir ko negali automatiniai kavos aparatai | Artizanai

Automatiniai kavos aparatai Gaggia

Ką gali ir ko negali automatiniai kavos aparatai

Automatiniai kavos aparatai pakeitė kavos pasaulį iš pagrindų. Dabar namuose lengvai galime mėgautis espresu, kapučinu ar latte kava. Ir visai tai jums paruošia vienas kavos aparatas. Dažnai užtenka vieno mygtuko paspaudimo ir kavos aparatas viską padaro už jus! Sumala pupeles, suspaudžia kavą, pagamina pasirinktą kavos gėrimą, išmeta tirščius, išplaka pieną, o kartais net ir pats išsivalo.

Nors automatinis kavos aparatas viską padaro pats, jam vis tiek reikės kavos pupelių ir vandens. Tai atrodo savaime suprantamas dalykas, tačiau tinkamų pupelių ir reikiamo kietumo vandens pasirinkimas yra vieni svarbiausių veiksnių, padėsiančių pasiruošti gerą espresą.

Kavos pupelės
Visi automatiniai kavos aparatai turi integruotas malimo girnas, todėl kaskart ruošdami gėrimą būsite tikri, kad kavos gėrimas bus gaminamas iš šviežiai maltos kavos. Kavos pupelės laikomos specialioje, dažniausiai sandariai užsidarančioje pupelių talpoje,  iš kur jos keliauja tiesiai į malimo girnas. Beje, kavos gėrimui reikiamos kavos kiekį galite rinktis pagal savo skonį, todėl pasiruošti gerą espresą išties nėra sudėtinga.
Šviežiai skrudintos kavos pupelės

Geram espresui automatiniu kavos aparatu išgauti labiausiai tinka vidutinio skrudinimo pupelės. Jei kavos pupelės bus labai tamsiai skrudintos ir jų paviršius pasidengęs kavos aliejais, jos gali lipti ir užkišti malimo girnas arba kanalus. Kai kurie automatiniai kavos aparatai turi atskirą angą maltai kavai. Šia funkcija nereikėtų piktnaudžiauti, bet ji gali būti naudinga retkarčiais panorėjus kavos be kofeino arba paragauti kelių skirtingų kavų rūšių iš karto. Kad pasiruoštumėte kokybišką kavos gėrimą, net ir tokiu atveju reikėtų naudoti tik šviežiai maltą kavą. Tiesa, jei kava bus sumalta labai smulkiai, gali užkišti kavos aparatą.

Vanduo
Kitas puikaus espreso ir kavos aparato ilgaamžiškumo garantas yra geras vanduo – nei per kietas, nei per minkštas, tinkamo pH lygio. Filtruotas vanduo užtikrina optimalų mineralų kiekį. Jie pagerina espreso skonį ir kavos aparatą apsaugo nuo tam tikrų cheminių medžiagų ir užkalkėjimo. Aukštesnio lygio automatiniai kavos aparatai paprastai turi kokybiškus aktyvintos anglies vandens filtrus. Šie filtrai iš buitinio geriamojo vandens gerai pašalina kalcį ir kitus mineralus. Vandens talpoje įtaisytas filtras perfiltruoja vandenį prieš jam patenkant į kavos ruošimo sistemą ir taip apsaugo vidinius komponentus.

Kavos ruošimas
Vieningo sutarimo dėl automatinių kavos aparatų gebėjimo paruošti puikų espresą – tokį kokį gauname aukšto lygio kavos bare – nėra. Mums asmeniškai dar neteko bandyti automatino kavos aparato, kuris pagamintų tobulą espresą. Tokį, kuris būtų sirupingas, koncentruotas, kuriame atsiskleistų visos tam tikroms pupelėms būdingos skonio natos. Nors automatiniai kavos aparatai dar nepagamina tobulo espreso, bet gerą paruošti tikrai gali. Ir svarbiausia aparatai tai padarys labai patogiai, išvengiant bet kokių kavą ruošiančio asmens klaidų, ir kaskart vienodos kokybės. Aukščiausios klasės automatiniai kavos aparatai leidžia pasirinkti kavos kiekį, sumalimo rupumą, vandens tūrį ir jo temperatūrą ir net per kavą tekančio vandens srauto greitį. Visus pageidavimus išsaugojus atmintyje, vėliau kiekvieną kartą aparatas vieno mygtuko paspaudimu paruoš tokį kavos gėrimą, kokį labiausiai mėgstate.

Pieno plakimas
Automatiniai kavos aparatai labai lengvai ir patogiai gali paruošti ne tik gerus espresus ar juodą kavą, bet ir kapučiną, latte ir kitus gėrimus su pienu. Paprastesni kavos aparatai iš pradžių paruošia espresą. Tik tuomet termobloke pakeliama temperatūra (paprastai trunka 30–50 sekundžių) iki tinkamos garui ruošti ir tada galima plakti pieną. Tokiuose kavos aparatuose naudojami garo antgaliai (pannarello), kurie, pūsdami karštus garus, išplaka pieną. Jeigu, pasiruošę kapučiną ar kitą gėrimą su pienu, vėl norėsite pasigaminti kavos, turėsite palaukti, kol termoblokas atvės iki reikiamos temperatūros.

Aukštesnės klasės automatiniai kavos aparatai turi du termoblokus. Jie paprastai komplektuojami su automatinėmis pieno plakimo sistemomis, kurios ima pieną iš specialios talpos ar tiesiog pieno pakelio, jį išplaka ir įpila tiesiai į jūsų puodelį. Kavos aparatų su dviem kaitinimo elementais didžiausias pranašumas tas, kad vienas termoblokas skirtas tik kavai ruošti, o kitas tik pienui plakti. Tai leidžia pieną plakti praktiškai iškart po to, kai paruošiamas espresas. Ir atvirkščiai, pasiruošus kapučiną ar latte, nereikia laukti, kol aparatas atvės. Iš karto galima ruošti espresą ar juodą kavą.
Kai kurie automatiniai kavos aparatai Gaggia turi pieno plakimo vamzdelį

Valymas ir priežiūra
Prižiūrėti automatinį kavos aparatą ir jį valyti išties paprasta (bet tai būtina daryti reguliariai). Visada būsite informuoti apie reikiamus atlikti priežiūros darbus skystųjų kristalų ekrane ar tiesiog užsidegus atitinkamai lemputei. Jei pasibaigs kavos pupelės, vanduo arba prisipildys kavos tirščių dėžutė, apie tai taip pat būsite informuoti.

Kai kurie automatiniai kavos aparatai turi išimamus kavos virimo blokus, kuriuos reikia reguliariai išimti ir išvalyti. Tai yra automatinio kavos aparato širdis, kurioje gimsta jūsų kava. Tačiau būtent ten po truputį renkasi nepageidaujami kavos aliejai ir tirščių likučiai. Aparatą naudojant vidutiniškai intensyviai, kavos virimo bloką reikia išimti ir praplauti po tekančiu vandeniu maždaug kartą per savaitę.

Bene lepiausia automatinio kavos aparato dalis – pieno sistema. Niekas savo kapučino paviršiuje nenori matyti plaukiojančių seno pieno likučių ar dar blogiau – išvis negalėti išsiplakti pieno dėl užsikimšusių sistemos komponentų. Kad to išvengtumėte, po kiekvieno plakimo gerai nuvalykite garo antgalį ir prapūskite jį garu, kad būtų pašalinti bet kokie pieno likučiai. Aukštos klasės automatiniai kavos aparatai patys automatiškai išvalo ir pieno sistemą, todėl jums apie tai galvoti nereikia.
Automatiniai kavos aparatai Gaggia turi išimamus kavos virimo blokus

Kavos aparate esantis vandens filtras vandenį suminkština, tačiau kas keletą mėnesių vis tiek reikia atlikti aparato nukalkinimą. Aparatai, įvertinę vandens kietumą ir paruoštų kavos puodelių skaičių, jus įspės, kai ateis laikas nukalkinti sistemą.

Automatinių kavos aparatų gamintojai
Šiandien automatinius kavos aparatus gamina daugybė bendrovių. Lietuvoje galima įsigyti Gaggia, Jura, Delonghi, Saeco, Philips, Siemens, Melitta, Miele, Nivona, Sage ir t. t. kavos aparatų. Kurie geriausi? Vienareikšmio atsakymo nėra, tačiau kiekvienas gamintojas turi dėmesio vertų modelių. Mums asmeniškai labiausiai patinka Italijos gamintojo Gaggia kavos aparatai. Pirmiausia dėl to, kad šis gamintojas profesionalius kavos aparatus kuria ir gamina jau daugiau nei 75 metus. Kavos aparatai – vienintelė Gaggia veiklos kryptis, todėl šio gamintojo inžinieriai visą dėmesį ir laiką skiria tik tam, ką sugeba geriausiai ir turi daugiausia patirties. Be to, Gaggia automatinius kavos aparatus lengva prižiūrėti dėl ganėtinai paprastos konstrukcijos ir išimamo kavos ruošimo bloko. Galiausiai, šis gamintojas galvoja ne tik apie kavos aparato naudojimo paprastumą, bet ir jo pasirinkimo lengvumą. Iš viso siūlomi 6 modeliai – po du kiekvienam segmentui (ekonominiai, vidutinės ir aukščiausios klasės). Tad renkantis nereikia peržiūrėti 30 ar dar daugiau modelių, kurių pavadinimai kartais skiriasi vos vienu simboliu.

Taigi, automatinis kavos aparatas padarys beveik viską už jus ir puikiai tiks tiems kavos mėgėjams, kurie labiausiai vertina greitį, patogumą, naudojimo paprastumą. Visgi, jei „tik“ geras espresas jūsų netenkina, o norite tobulo, jei pats espreso ruošimo ritualas ir šviežiai sumaltos kavos aromatas (ruošiant kavą automatiniu kavos aparatu kavos aromato praktiškai nesijaučia) bei galimybė tiksliai kontroliuoti kiekvieną espreso ruošimo etapą jums svarbiau už kelias sutaupytas minutes, jums labiau turėtų tikti pusiau automatinis kavos aparatas.




Dalytis šiuo įrašu





Sekite mus per Facebook'ą