Arabika - įvairiapusė ir kaskart nustebinanti.

Arabika ir jos nesuskaičiuojama galybė veidų

Arabika ir robusta – dvi pagrindinės kavos rūšys, apie kurias jau rašėme praėjusį kartą, daugiau dėmesio skirdami robustai. Šįkart norėtume pakalbėti apie arabiką. Priešingai nei robusta, arabika turi daugybę porūšių, kurių kiekvienas išsiskiria tam tikromis savybėmis – atsparumu kenkėjams, derliaus gausa, pupelių dydžiu, skoniu, aromatu. Kavos skonis labai priklauso nuo skrudintojo noro išryškinti vieną ar kitą savybę, tačiau ant pakuotės matydami nurodytą arabikos porūšį, žinosite, ko tikėtis iš vienos ar kitos kavos. Arabikos porūšiai skaičiuojami tūkstančiais, todėl bendrais bruožais pristatysime tik keletą populiariausių.

TYPICA – vienas iš seniausių visų arabikos porūšių, iš kurio vėliau buvo išvesta daugybė kitų. Paprastai kava iš typica porūšio pupelių būna aukštos kokybės, jai būdingas geras kūnas ir saldumas.

BOURBON – šio porūšio kavamedžiai yra gana lepūs ir neveda tiek daug uogų (sunikusios uogos būna raudonos, geltonos, oranžinės), kaip kiti medeliai. Bourbon porūšis garsėja puikiu balansu ir itin kompleksiška rūgštele. Trumpai tariant, kavų kava.

CATURRA – šio porūšio medeliai dažniausiai auga Kolumbijoje, Nikaragvoje ir Kosta Rikoje. Caturrai būdingas ryškus rūgštingumas ir lengvas arba vidutinis kūnas.

MUNDO NOVO – šio porūšio kavamedžiai yra labai derlingi ir dažniausiai auginami Brazilijoje, mažesniame aukštyje. Kavai būdingas šiek tiek kartus poskonis.

CATUAI – didelio derlingumo kavamedis, išvestas sukryžminus Caturra ir Mundo Novo porūšius, veda geltonas ir raudonas uogas. Paprastai būdingas nemažas rūgštingumas.

SL28 – Kenijoje išvestas hibridas, kuriam būdingas gana mažas derlingumas, bet geros skonio savybės. Iš šių pupelių išeina citrusinių vaisių, saldi, subalansuota ir turtingo skonio kava.

SL34 – iš Bourbon mutavęs medelis, puikiai augantis vidutiniame ir dideliame aukštyje. Iš šių pupelių pagaminama aukščiausios kokybės kava, kuriai būdingas tvirtas kūnas ir kompleksiška citrusinių vaisių rūgštelė.

Arabika - įvairiapusė ir kaskart nustebinanti.

HEIRLOOM – laukiniuose Etiopijos miškuose auga daugiau nei 1 000 skirtingų Heirloom porūšio kavamedžių, todėl jie dažniausiai identifikuojami pagal vietovę, kurioje auga (pvz., Sidamo, Yirgacheffe, Limu). Labai vertinama kava, kuriai būdingas gėliškumas, citrusai, kakava, miško uogos.

MARAGOGYPE – tai yra vienas lengviausiai atpažįstamų kavamedžio porūšių, nes pupelės yra gerokai didesnės už kitas. Mažo derlingumo kavamedis, vertinamas dėl išskirtinio pupelių dydžio ir didelio rūgštingumo, ryškių citrusinių vaisių ir gėliškų natų.

KENT – manoma, kad šis porūšis natūraliai mutavo iš Typica porūšio, pirmą kartą atrastas Indijoje. Šiandien dažnai sutinkamas Kenijoje.

Tai tik keletas arabikos porūšių, bet tikime, kad kitą kartą rinkdamiesi rūšinę kavą ją galėsite įvertinti ne tik pagal kilmės šalį, kavamedžių augimo aukštį ar apdorojimo būdą, bet ir pupelių porūšį.




Dalytis šiuo įrašu





Sekite mus per Facebook'ą